Poliamid (PA)

Poliamid fő jellemzők:

  • magas szilárdság: 70 – 110 MPa (folyási, szakító, nyomó)
  • szívósság ( hornyolt Charpy ): 12 kJ/m2 – nem törik
  • jó csúszási tulajdonságok : m = 0.15 – 05 (száraz csúszás simított és köszörült acélon)
  • széles alkalmazási hőmérséklet tartomány: -40°C-tól +140°C-ig
  • nagy keménység (Rockwell): M 85 – M 98
  • jó kifáradási szilárdság és csillapítási képesség
  • jó kopásállóság
  • kedvező kúszási ellenállás: 18 – 26 MPa feszültség 1% nyúláshoz 1000 h alatt

ERTALON 6 SA

Poliamid 6 (extrudált)

fehér / fekete színben

Az ERTALON 6 SA jó szilárdságú, keménységű és rugalmasságú, részben kristályos poliamid.

Ez különösen fontos ütéssel járó terhelésnél vagy alacsony hőmérsékleteken. Extrudált féltermékek széles választéka áll rendelkezésre; rúd, cső, lemez, lap, formájában.

ERTALON 66 SA

Poliamid 66 (extrudált)

krém / fekete színben

Az ERTALON 6 SA-val összehasonlítva az ERTALON 66 SA-nak magasabb az olvadáspontja, jobbak a mechanikai tulajdonságai és nagyobb a keménysége. Kisebb nedvességfelvétele következtében alkalmasabb a kisebb tűrési követelményeknek megfelelő alkatrészek gyártására. Extrudált féltermékek átfogó választéka áll rendelkezésre, rúd, cső, Iemez, Iap és összetekercselt szalagok formájában.

ERTALON 4.6

Poliamid 4.6 (extrudált)

vöröses barna színben

A poliamid 6-, 66-tal összehasonlítva az ERTALON 4.6-ra jellemző a merevség és kúszási ellenállás megőrzése szélesebb hőmérséklet-tartományban. Kopással és hővel szembeni ellenállása kimagasló. A fenti tulajdonságok a hőstabilizáló adalékoknak, valamint a kristályosabb szerkezetnek az eredménye. Az ERTALON 4.6 kiválóan alkalmazható 110-150 ºC-os környezetben, ahol más poliamidok vagy az acetálok valószínűleg nem használhatóak.

ERTALON 66-GF30

Poliamid 66 + 30% üvegszál (extrudált)

fekete színben

Az erősítés nélküli poliamid 66-tal összehasonlítva a 30% üvegszállal töltött típus megnövelt szilárdságot és merevséget kínál sokkal jobb kúszási ellenállás és mérettartás, valamint 120 ºC-os tartós üzemelési hőmérséklet mellett. Tulajdonságainak széles kombinációja ideálissá teszi statikus, szerkezeti alkalmazásokhoz.

NYLATRON GS

Poliamid 66 + MoS2 (extrudált)

szürkés-fekete színben

A poliamid 66 tulajdonságai javíthatóak töltőanyaggal való elegyítéssel. A NYLATRON GS-t molibdén-diszulfiddal (MoS2) módosítjuk, aminek eredményeképpen az anyag még kopásállóbbá válik és még kisebb lesz a súrlódási együtthatója. Javul a merevsége, szakítósziIárdsága és hőállósága is. A NYLATRON GS ideális anyag dinamikusan terhelt csapágyak és kopásnak kitett alkatrészek számára

ERTALON 6 PLA
TERAMID 6 PLA

Poliamid 6 (öntött)

krém / fekete színben

A fehér öntött poliamid 6 egyesíti a jó szakítószilárdságot a kopásállósággal, keménységgel, rugalmassággal és jó kúszási ellenállással. Mechanikai tulajdonságai hasonlóak az extrudált ERTALON 66-hoz. AZ ERTALON 6 PLA-nak jó a vegyszerálIósága, 100°C-on tartósan alkalmazható, terhelés alatt.

ERTALON 6 XAU+

Poliamid 6 (öntött)

fekete színben

Az öntött poliamid 6 termékek között ez egy hőstablilizált poliamid fajta, melyet magas kristályosodási fok jellemez. Összehasonlítva más erősítetlen extrudált és öntött poliamidokkal, sokkal jobb hőöregedés-állósággal rendelkezik levegőn. Így a megengedhető maximális üzemi hőmérséklete legalább 15 – 30 ºC-cal magasabb lehet. Az ERTALON 6 XAU+ anyag jól alkalmazható olyan siklócsapágyaknál, ahol az üzemi hőmérséklet meghaladja a 60 ºC-ot, vagy a nagy terhelés/sebesség miatt a keletkező súrlódási hő jelentős.

ERTALON LFX

Poliamid 6 + olaj (öntött)

zöld színben

Adalékként kenőolajat tartalmazó öntött poliamid 6.

Igazi önkenő anyag. Elsősorban a nagyterhelésű, kis siklási sebességű szerkezeti helyekre lett kifejlesztve. A

töltetlen változatokhoz képest akár 50%-kal alacsonyabb súrlódási tényezőket is el lehet érni, míg a kopásállóság közel a tízszeresére is nőhet.

NYLATRON MC901

Poliamid 6 (öntött)

kék színben

Kemény, hőstabilizált öntött poliamid 6. A NYLATRON MC 901 ütőszilárdsága és fáradási ellenállása jobb mint a termékváIasztékban szereplő más öntött poliamidoké. Kitűnő anyagnak bizonyult nagy fogaskerekek, fogasrúddal kapcsolt kis meghajtó fogaskerekek számára, sikerrel helyettesíti sok alkalmazásban a foszfor bronzot és öntöttvasat.

NYLATRON GSM

Poliamid 6 + MoS2 (öntött)

szürkés-fekete színben

Öntött, részben térhálós poliamid 6 anyag, amelyet a NYLATRON GS-hez hasonlóan MoS2 töltőanyaggal modifikáltak. Ez kitűnő kopásállóságot, önkenést és alacsony súrlódási jellemzőket biztosít. Ideális anyag a dinamikus csapágy alkalmazásoknál, akár 100 ºC-ig emelt hőmérsékleten is. Ezek a kiváló, alacsonyabb nedvszívó képességgel párosuló tulajdonságok még az ERTALON 6 PLA felhasználási területénél is szélesebb körű felhasználást tesznek Iehetővé.

NYLATRON NSM

Poliamid 6 + kenőanyag (öntött)

szürkés-fekete színben

Különleges fejlesztésű öntött poliamid 6, csapágy típusú anyag, szilárd kenőanyaggal elegyítve. Ezáltal sokkal kisebb Iesz a súrlódási együtthatója, mint a NYLATRON GSM-nek és más poliamidoknak, ami megjavult kopásállássággal jár együtt, különösen az olyan alkalmazásoknál, ahol nem Iehet külső kenést használni. A NYLATRON NSM ideális anyag, nagy sebességű, kenés nélküli csapágyakhoz alacsony; és 100 ºC-ig terjedő magas hőmérsékleteken.

Poliamid megmunkálási technológia:

  • Forgácsolás (esztergálás, marás, fúrás, dörzsárazás, fűrészelés): a hagyományos fém, bizonyos esetekben famegmunkáló szerszámok – szénacél, gyorsacél, keményfém, gyémánt – használhatók éles kivitelben. Hűtés javasolt, mellyel nagy forgácsolási sebességek alkalmazhatók pl. v= 100 – 500 m/min esztergálásra és marásra, v= 50 – 100 m/min fúrásra.
  • Ragasztás és hegesztés: megvalósítható. A részletes technológia elérhető a Quadrant-Teraglobus Kft-nél.

Nedves környezetben, precíziós alkatrészeknél figyelembe kell venni a poliamidok vízfelvételéből eredő méretváltozást illetve teherbírás számításánál a változó anyagjellemzőket!